Valmistautuminen vastasyntyneen kuvaukseen tai vauvakuvaukseen

Vastasyntyneen kuvaus vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Usein kuvaukseen menee noin kolme tuntia. Käytän usein kuvatessani vastasyntyneitä – ja myös hieman isompiakin vauvoja – australialaisen valokuvaajan Kelly Brownin kehittämää FlowPosing -tekniikkaa. Tarkoituksena siinä on, että vauva nukkuisi läpi koko kuvauksen. Vastasyntyneet vauvat ovat hyvin määrätietoisia, eivätkä välttämättä suostu kuvaajan mieliksi poseeraamaan hereillä. Joskus ihan itkettää ja kiukuttaa. Silloin on hyvä ruokatankkaus ja uni tarpeen. Tässä kohtaa hyödynnän vauvan unen ja kuvaan, kun vauva nukkuu. Samalla hiukan asettelemme vauvaa sopivasti kuvausta ajatellen.

Vastasyntyneen kuvauksessa ja vauvakuvauksessa etenen vauvan ehdoilla. En koskaan pakota tai tee mitään mikä vahingoittaisi vauvaa. Mikäli vauva selvästi viestii, ettei jostain pidä, sitä ei tehdä. Olen huomannut, että joillain vauvoilla on omat rajansa ja niitä kunnioitetaan kuvauksissa.

Minulla on itselläni kaksi lasta, joten olen tottunut vauvojen käsittelyyn. Käsittelen vauvaa aina varoen ja vanhemmat saavat olla aktiivisesti mukana auttamassa vauvan asettelussa. Kädessäni pidän aina lämpimät käsineet, jotta vauvalle kosketus olisi mahdollisimman pehmeä. Käytössäni on myös lämmitin, jolla lämmitän sen alueen, jossa vauvaa kuvaan.

Kun tulet kuvaukseen vauvan kanssa, muista huomioida seuraavat seikat:

  • Vastasyntyneen kuvauksessa ikää vauvalla saisi olla enintään 10 päivää. Itse olen huomannut, että 6-9 päivän ikäiset vauvat ovat parhaimmillaan kuvausta varten. Silloin nukuttaa huomattavasti enemmän, kuin 10 päiväisenä. Samoin vauvassa on vielä nähtävissä vastasyntyneen piirteitä.
  • Vauvaa voi hyvin kuvata isompanakin. 3-4 kk:n ikäinen vauva on hurmaava hymyineen ja jaksaa jo pieniä hetkiä olla vatsallaan. Silloin unessa kuvaaminen on huomattavasti haasteellisempaa ja kuvaus keskittyykin enemmän vauvan luonnollisiin omiin asentoihin.
  • Minulla on käytössäni erilaista rekvisiittaa. Käytän kapaloa kuvatessani vauvaa ja minulla on runsas valikoima kapalokankaita. Löytyy peittoja, koreja, laatikoita jne. Omaa rekvisiittaa saa aina tuoda mukana.
  • Mikäli kuvauksiin tulee mukaan sisaruksia, kannattaa heidät kuvata kerralla ja sen jälkeen viedä pois kuvaustilasta vauvan kuvauksen ajaksi. Kuvaus vaatii melko paljon vanhemman huomiota ja edellyttää kärsivällisyyttä niin vauvan vanhemmalta, kuin kuvaajaltakin. Kolmen tunnin odottelu isommalle sisarukselle saattaa olla melko raskasta.

Vastasyntyneen kuvaus ja vauvakuvaus poikkeaa aina tavallisesta lapsikuvauksesta. Vauvan kanssa aikaa kuluu enemmän ja tekniikka on ihan erityisesti suunniteltu vastasyntyneitä ja vauvoja varten. Tästä syystä vauvakuvaus on kalliimpaa, kuin lapsikuvaus.

Takaisin PÄÄSIVULLE

Scroll to Top